Studio Zangmicrofoon
Studio Zangmicrofoon Top 3 accessoires
► Bekijk alle ..Omschrijving
Een studiozangmicrofoon is meestal een condensator microfoon. Maar ook een goede dynamische microfoon kan een prima studio Zang Microfoon zijn. Het belangrijkste aan een goede zangmicrofoon is dat deze je stem zo mooi mogelijk laten klinken. Dat het geluid natuurlijk heel echt klinkt en dichtbij, en bijvoorbeeld dus niet dof en veraf, wat slechtere microfoons meestal doen. En natuurlijk moet er zo min mogelijk ruis in je opname komen. Dus de microfoon moet ook zo min mogelijk ruis hebben.
1) De zangstem, zangtechniek, microfoontechniek
2) De Geluidskaart of mixer, microfoon voorversterker
3) De Akoestiek
Daarnaast is het zingen met een microfoon niet hetzelfde als zonder microfoon. Als je zingt met een microfoon dan is de karakteristiek en de gevoeligheid van de microfoon eigenlijk plotseling onderdeel van je stem. Je moet dus gaan leren dat je stem samen met de microfoon je opname is, en niet alleen je stem. Dit kun je zowel tijdens live muziek en ook YouTube filmpjes van studio opnamen zien. Een goede zangeres veranderd telkens de aftand en richting van de microfoon tijdens het zingen! Tijdens gelijkmatige stukjes zing je meestal op een vaste afstand van de microfoon. Maar tijdens uithalen ga je verder van de microfoon af of zing je meer langs de microfoon. En tijdens zachtere stukken zing je misschien dichter bij de microfoon. De beste manier om dit te leren is als je ook goed je zang kunt horen. Live via de monitoren of speakers. En in een (home)studio via de koptelefoon. Je kunt dan veel beter horen wat je stem in combinatie met de microfoon doet. En net als goed leren zingen kun je dit alleen maar leren door het vaak te doen. Dus goed zang leren opnemen doe je dus ook door het vaker te doen en goed te luisteren wat je stem in combinatie met een goede studio zangmicrofoon samen doet.
Voor de meeste opnamen wil je meestal een zo puur en droog mogelijk geluid. Droog betekend dus zo direct mogelijk zonder echo. Dit doe je door bijvoorbeeld een reflectie scherm te gebruiken, en zo dicht mogelijk bij de microfoon op te nemen. En ook eventueel op te nemen in een ruimte met zo min mogelijk echo. Dus eerder in een slaapkamer met dempende vloerbedekking, gordijnen etc. dan in een badkamer met harde tegel muren. In veel gevallen kun je met simpele akoestische panelen de ruimte vaak een stuk beter krijgen.
Slechte echo en Studio Zangmicrofoons
Veel microfoons zijn tegenwoordig prima als zangmicrofoon. Maar helaas is toch de opname kwaliteit nog niet helemaal wat je misschien van de microfoon verwacht. Dit komt door verschillende oorzaken.1) De zangstem, zangtechniek, microfoontechniek
2) De Geluidskaart of mixer, microfoon voorversterker
3) De Akoestiek
Zangtechniek en microfoons
Goed kunnen zingen betekend nog lang niet altijd dat je goed zang kunt opnemen. Dat komt bijvoorbeeld dat als je gewoon een liedje zingt of meezingt een paar kleine foutjes helemaal niet zo opvallen, en geen ramp zijn. Bij een opname is een foutje definitief. Een opgenomen foutje blijft elke keer hetzelfde en gaan snel irriteren na een paar keer horen. Dus een zangopname moet eigenlijk foutloos zijn.Daarnaast is het zingen met een microfoon niet hetzelfde als zonder microfoon. Als je zingt met een microfoon dan is de karakteristiek en de gevoeligheid van de microfoon eigenlijk plotseling onderdeel van je stem. Je moet dus gaan leren dat je stem samen met de microfoon je opname is, en niet alleen je stem. Dit kun je zowel tijdens live muziek en ook YouTube filmpjes van studio opnamen zien. Een goede zangeres veranderd telkens de aftand en richting van de microfoon tijdens het zingen! Tijdens gelijkmatige stukjes zing je meestal op een vaste afstand van de microfoon. Maar tijdens uithalen ga je verder van de microfoon af of zing je meer langs de microfoon. En tijdens zachtere stukken zing je misschien dichter bij de microfoon. De beste manier om dit te leren is als je ook goed je zang kunt horen. Live via de monitoren of speakers. En in een (home)studio via de koptelefoon. Je kunt dan veel beter horen wat je stem in combinatie met de microfoon doet. En net als goed leren zingen kun je dit alleen maar leren door het vaak te doen. Dus goed zang leren opnemen doe je dus ook door het vaker te doen en goed te luisteren wat je stem in combinatie met een goede studio zangmicrofoon samen doet.
2) Geluidskaart of microfoonvoorversterker
De kwaliteit van een goede zangopname is verder nogal afhankelijk van een goede microfoonvoorversterker. Je goede studiozangmicrofoon gaat simpelweg niet goed klinken zonder de juiste elektronica. Een goede zangmicrofoon met een slechte microfoonvoorversterker kan bijvoorbeeld veel ruis hebben. Terwijl een misschien wat minder goede zangmicrofoon met een hele goede microfoonvoorversterker toch nog heel goed klinkt. De kwaliteit van de microfoonvoorversterker die in je computer, geluidskaart, mixer of audio opname apparaat zit is dus naast de microfoon ook heel belangrijk! Daardoor koop je dus meestal naast een goede Aan woordenlijst toevoegen ook vaak een goede externe geluidskaart of mixer waar meestal dan ook een goede microfoonvoorversterker in zit.3) Akoestiek
Naast de geluidskwaliteit bij het opnemen is de akoestiek ook altijd belangrijk bij een goede studio zangmicrofoon. Hoe beter de microfoon en voorversterker, en hoe meer detail je opneemt, hoe meer van de akoestiek ook opgenomen gaat worden. Neem je dus in een badkamer op, dan ga je die rare badkamer echo ook terug horen in je opname!Voor de meeste opnamen wil je meestal een zo puur en droog mogelijk geluid. Droog betekend dus zo direct mogelijk zonder echo. Dit doe je door bijvoorbeeld een reflectie scherm te gebruiken, en zo dicht mogelijk bij de microfoon op te nemen. En ook eventueel op te nemen in een ruimte met zo min mogelijk echo. Dus eerder in een slaapkamer met dempende vloerbedekking, gordijnen etc. dan in een badkamer met harde tegel muren. In veel gevallen kun je met simpele akoestische panelen de ruimte vaak een stuk beter krijgen.
Meer guitar gear zoals de Studio Vocal Microphone
Professioneel advies van XLmusic.nl Experts? Stel een vraag